Hakkımızda

BURSA MAHALLE GÖNÜLLÜLÜĞÜ NEDİR?

Bu bir gönüllülük çağrısıdır!

Gönül verip gönül almak istemez misin? İyileştirirken, iyileşmek…

Nedir gönüllülük?

Gönüllülük birey veya bireylerin bilgi, beceri ve kabiliyetlerini kullanarak yaşadıkları toplumların refah ve kalkınmasına yönelik çalışmalar geliştirmesi ve uygulaması, daha aydınlık bir gelecek ile kendilerinden sonra yaşayacak “geleceğin insanlarına” yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonu ile bunu kendine uhde edinmesi yaptığı her davranışın karşılığını ise “mutluluk” olarak alan insancıl yaklaşıma sahip erdemli bireylerin fiillerine denir.

Gönüllülük mutluluğu sadece kendi şahsi hazlarında değil toplumsal faydaya yaptığı katkılarla da bulabileceği bilincini kişiye kazandırır. İnsanı ben merkezli bencillikten kurtararak erdemli vatandaş bilincine taşır. Bu bakımdan ruhi bir olgunlaşma sürecidir.

Neden gönüllülük çağrısına katılmalısın?

Gönüllülük faaliyetleri sayesinde toplumla olan bağları güçlenen kimseler sosyal yalnızlıklarından da kurtulurlar. Bunun yanın da insan insana ümittir ve her duyarlı fert gibi sen de topluma nasıl faydalı olacağını düşünüyor olmalısın. İnsanların dertlerini kendi dertlerinden önceye koyacak bir gönlü olgunluğun getirisidir gönüllülük…

Üstelik bu şehir bizim. Sende bu şehre gönül verdiysen gönlünle bu şehirde ki gönüllülerle ilgilenmek ile vazifelisin. Üstelik bu şehri geliştirirken bu şehirle birlikte gelişebilirsin. Evet sen kendini bu şehre verdikçe bu şehirde sana kendinden verecektir. Yazarak, çizerek, konuşarak ve eyleyerek, bu şehirle ilgili sende söz sahibi olabilirsin. Bu şehri değiştirebilir, güzelleştirebilir, kendi şehrine yön verebilirsin.

Bu şehrin tarihini, güzelliklerini, kültürünü en iyi sen biliyorsun, sen yaşıyorsun. Öyleyse ancak sen muhafaza edebilirsin. Bu şehrin kedisi, köpeği, kuşu ve insanı senden merhamet ve yardım bekliyor. Sen de onlara yardım mı etmek istiyorsun? Bu şehir senin ve bu insanlar senin hem-şehrin. Artık insanların bunları unuttuklarını mı söyleyeceksin? Öyleyse onlara bu şehri ve eski mahallelerin sıcaklığını hatırlatman gerekmez mi? Anlat onlara, bu şehri en küçük mahallelerinden başlayarak nasıl güzelleştirebileceğimizi… Onlara iyiliği anlat. Bir iyilik yap!

Bu iyiliğin adına “Bursa Mahalle Gönüllüleri” diyelim.

Yaşadığın mahalleyi en iyi sen bilir, en iyi sen tanırsın. O halde mahallende gören gözümüz, duyan kulağımız, tutan elimiz olur musun?

O zaman haydi durma!

Onlara iyiliği anlat!

Bir iyilik yap!

İyileş ve iyileştir!

Sen de gönüllülük çağrısına katıl!

Birlik ve beraberliğin, bolluk ve bereketin menbaı, mutluluğun huzurun ve dinginliğin rengi; Yeşil Bursa’ya karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim.

Gel bu kadim şehre, Bursa’mıza beraber hizmet edelim.

Bursa Büyükşehir Belediyesi seninle…

Kimsin sen?

Mahalle gönüllüsü.

Kimdir mahalle gönüllüsü?

Mahallede yaşamını sürdüren bireylere, esnafından memuruna, gencinden yaşlısına, yani bölgesindeki her kesime hitap edici faaliyetlerin temsilcisidir. Mahallesindeki gönüllü davranışların ve gönüllülerin arttırılmasını hedefler. Yardımlaşma ve dayanışma ruhu ile bu anlayışı büyüten büyük iyilik hareketinin mihenk taşı kimsedir.

Ne yapar mahalle gönüllüsü?

İkamet etmiş olduğu mahallenin sosyal, demografik, kültürel yapısını özümser. Yaşadığı bölgenin sorunlarını iyi bilir ve o bölge insanının ihtiyaç ve gereksinimlerine katkı sunar. Mahalle halkının sosyal sağduyusunu geliştirme yönünde sorunlara “çözüm” üreten bir bakış açısıyla mücadele eden sürdürülebilir kalkınmayı gözeterek toplumu ilgilendiren her konuyu üstüne görev bilen sosyal farkındalık çalışmaları yapar.

Neyi değiştirecek mahalle gönüllüsü?

Bir şehirden başlayarak 81 şehri değiştirecek. Bursa’da başlatılan bu gönüllülük faaliyeti diğer 80 şehre emsal gösterilecek. Gönüllüler dahil edildikleri etkinlikler ve sertifika programlarıyla kendilerini geliştirecek. Kendilerini geliştiren gönüllüler kendileriyle birlikte çevrelerini de geliştirmek için çalışacak; ulusal ve uluslararası gönüllü faaliyetleri ile ortak faaliyetlerde bulunacak.

Kendi mahallesinden ilçesine, ilçesinden şehrine, şehrinden ülkesine iyiliği taşıyacak mahalle gönüllüsü. 17 ilçe tek yürek olmanın emsalini diğer illere gösterecek 81 il tek yürek olacak. Bursa’ya gönül verenler bu ulu şehirden başlayarak bütün bir ülkenin gönlüne dokunacak.

Birlikte neler yapacağız?

Mahallelerimizden başlayarak çevremizi güzelleştirmek adına dünyada nesli tükenmekte olan bitkilerin önemine dikkat çekmek amacıyla zirai faaliyetlere ilgi duyan gönüllülerimiz ile millet bahçeleri ve ana yol kavşak güzergâhları ve benzeri alanlarda kamusal farkındalık yaratacak bitki ve ağaç dikimi yapacağız.

Tarımı desteklemek ve genç çiftçiye destek olmak adına 17 ilçemizde 17 gönüllü ziraat mühendisi ile Çiftçi Eğitimlerini vereceğiz.

Gönüllülere verilecek alt yapı eğitimlerinin yanı sıra kişisel gelişim faaliyetlerine ilgi duyan ve sosyolog, psikolog ve benzeri meslek gruplarında olan gönüllülerimiz ile “Rehabilite” hizmeti vereceğiz.

Şehrimizin kültürel tarihsel turistlik bölgelerinin tanıtılması üzerine ile yerli ve yabancı turistlere “Rehberlik” hizmeti vererek şehrimizi daha da tanınır hale getireceğiz.

Bursa’nın deprem kuşağında yer alan bir şehir olması sebebiyle gönüllü şehir planlamacıları ile “Geleceğimi Tasarlıyorum Atölyesi” kurarak Bursa halkına farkındalık ve bilinçlendirme eğitimleri vereceğiz.

Sanat kimsenin tekelinde değildir ilkesi ile gönüllü edebiyatçı, yazar, şair, tarihçi, arkeolog, tiyatro, konservatuar, vb. meslek gruplarının bir araya getirildiği sanatsal ve kültürel faaliyetler yapacağız.

 “Sen Sağ Ol Ben Gönüllü Olurum” diyerek Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin koordinasyonunda gerçekleştirilen evde bakım hizmetlerine “gönüllü sağlıkçılarımız” ile tedavi faaliyetlerinde bulunacağız.

Betonlaşmanın yoğun olduğu belirlenecek pilot bölgelere “Mahallemin halk bahçesi’’ adıyla unutulmuş dalından meyve yemenin hazzına varacağı meyve ağaçları dikeceğiz.

“İlimde İlçem” projesi ile okul kırtasiye malzemesi ihtiyacı olan yerlere destek olacağız.

Gönüllü spor eğitmenlerimiz ile “Fiziksel Okuryazarlık” kazandırmak amacı ve sağlıklı yaşamı desteklemek adına mahallelerde belirlenen bölgelerde yürüyüş, koşu ve fiziksel aktivitelerde bulunacağız.

Pandemi sonrası “Torununuz Olalım Projesi” ile belirli kısa periyotlar ile özel bir grup oluşturup, huzurevlerini ziyaret edecek onlara şehrimizin gönüllü ses sanatçılarıyla Türk sanat müziği, Türk halk müziği noktasında ufak konser vereceğiz.

Bununla beraber gönüllülerimizde 1 ya da 2 kişilik ekiplerimizce huzurevlerinde ikamet eden yaşlılarımızın doğum günlerini kutlayacağız.

Bursa’nı temizliği için mücadele eden Büyükşehir’imiz ile birlikte 17 ilçe belediyemizin temizlik işleri ekiplerinin çalışmalarına katılarak sorumsuz insanlar tarafından kirletilen yaşam alanlarının temizliği konusunda “Mahallem Gönüllüm ile Tertemiz” diyerek sorumsuz insanlar tarafından oluşan dezavantajlı meslek grubunda yer alan çöp ve temizlik personellerinin çalışmalarına destek vereceğiz.

İtfaiye Daire Başkanlığı’na destek olmak amacıyla gönüllü hareketimizden bireyler ile Bursa Gönüllü Hareketinin “gönüllü kurtarma” ekibi kuracağız.

Özellikle toplumda yaşamını sürdüren dezavantajlı 4 grup olan engelli, çocuk, kadın ve yaşlılara yönelik “Merkezimde İnsan Atölyesi” kuracağız.

Tüm yapılan bu faaliyetlerin tanıtımını gerçekleştirecek gönüllü Halkla İlişkiler, Basın Yayın, Gazetecilik, Sunuculuk, Muhabirlik, Kameramanlık ve Fotoğrafçılık alanlarında yetenekli gönüllü basın ekibi kuracağız.

Bursa’nın yararına ve bu şehrin insanına faydalı olacak her iyiliğin yanında olmaya çalışacağız.

Ve tüm bunları seninle yapacağız!

Sen gönül verirsen bu şehir iyilikle tanışacak!

Sen bu şehri iyileştirdikçe bu şehirde seni iyileştirecek!

Dünyanın gönlüne açılacak kapı, Bursa’da açılacak!

Mahallem seninle, Bursa’m mahallelerimle güzel.

Senin de gönlünde yatan bir Bursa varsa,

Sen de Ulu Şehrin Gönül Dostları’na katıl.

Bursa’yı güzelleştir!

Bursa’yla güzelleş!